http://ellinikoforum.blogspot.com/2010/02/blog-post_2136.html
Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για το μεταναστευτικό, μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκλεψε την παράσταση λέγοντας ότι ο “αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος”, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να ζητήσει τη διαγραφή της φράσης από τα πρακτικά.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν το πρόσωπο που έκλεψε την παράσταση στη χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ύστερα από πρωτοβουλία του ΛΑΟΣ.
Τι κι αν ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση προαναγγέλλοντας ότι θα διαγράψει τη συγκεκριμένη φράση από τα πρακτικά; Οι αρνητικές εντυπώσεις έμειναν, όπως και η αίσθηση ότι ο πρόεδρος της Βουλής… άδειασε κανονικά και με τον νόμο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Εννοείται ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης βρήκε την ευκαιρία να του αποδώσει “επιπολαιότητα” και στον τρόπο που χειρίζεται τα του υπουργείου του.
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Κατά τα άλλα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον μεταναστευτικό νόμο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί από την αρχή το νομοσχέδιο ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εκτοξεύοντας τα πυρά του τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη ΝΔ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέμεινε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και κάλεσε τη ΝΔ να τον ακολουθήσει στη συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει ο ΛΑΟΣ. Ποιος ήταν ο στόχος του; Να δείξει ότι ηγεμονεύει στον δεξιό χώρο και ότι με τη δική του επιμονή ανάγκασε τη ΝΔ να σκληρύνει τη θέση της. Ο κ. Καρατζαφέρης απέκρουσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται περί “ακροδεξιάς”, φέρνοντας πολλά παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υιοθετήσει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο, αν και έχουν κυβέρνηση σοσιαλιστών. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στη φράση του Λαφοντέν: “Πρώτα δουλειά στους Γερμανούς”.
Ο Αντώνης Σαμαράς σήκωσε το… γάντι που του πέταξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπενθυμίζοντάς του μια δημόσια δήλωση που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2007 υπέρ της ιθαγένειας. “Από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί μετανάστη πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του τόπου όπου γεννήθηκε”, φέρεται να είχε πει τότε ο κ. Καραρτζαφέρης - δήλωση στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Βλέπει υπαναχώρηση η Αριστερά
Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Επειδή θεωρεί ότι “η κυβέρνηση υπαναχωρεί από το αρχικό νομοσχέδιο μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της κεντροδεξιάς στα επώδυνα οικονομικά μέτρα που καλείται να λάβει”. Η αναφορά της κ. Παπαρήγα συνδέεται με τις αλλαγές που έκανε ο Γ. Ραγκούσης στο νομοσχέδιο μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Βεβαίως και η γραμματέας του ΚΚΕ εμφανίστηκε με μια ελαφρώς διαφοροποιημένη πρόταση. Υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα της χορήγησης διπλής ιθαγένειας και να δίνεται η ιθαγένεια σε όσα παιδιά μεταναστών γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας. Επίσης πρότεινε να νομιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών, να δοθεί πολιτικό άσυλο σε άλλους και στους υπόλοιπους ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μεταβούν σε άλλη χώρα της αρεσκείας τους.
Για υπαναχώρηση κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι θα ηγηθεί ο ίδιος της “σταυροφορίας” υπέρ των μεταναστών. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε όσους διαφωνούν με το νομοσχέδιο “ξενόφοβους” και “ρατσιστές”.
ΝΔ: Άρχισε την αντιπολίτευση
Με σκληρή γλώσσα ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης ένα τέτοιο νομοσχέδιο οξύνει αντί να τακτοποιεί το πρόβλημα.
Η ΝΔ εμφανίστηκε σκληρότερη από κάθε άλλη φορά. Όχι μόνο δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύτηκε να καταργήσει τον νόμο του ΠΑΣΟΚ αν η ΝΔ έρθει στην εξουσία. Τόσο σκληρός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ώστε έφθασε στο σημείο να απορρίψει την “πολυπολιτισμικότητα”. “Δεν έχει καταλάβει η κυβέρνηση ότι η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα ιδεολόγημα που καταρρέει παντού. Και εγκαταλείπεται όπου το υιοθέτησαν, έστω και πειραματικά”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προκαλώντας την έντονη δυσφορία των ντορικών βουλευτών που θεώρησαν ότι ο κ. Σαμαράς πήγε πολύ πιο δεξιά από ό,τι θα ήθελαν.
Επί της ουσίας, η ΝΔ υποστήριξε ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης ένα τέτοιο νομοσχέδιο οξύνει αντί να τακτοποιεί το πρόβλημα: “Δεν στέλνω το μήνυμα ότι η χώρα έχει χαλαρές διαδικασίες μαζικής πολιτογράφησης; Δεν μετατρέπω την Ελλάδα σε ‘μαγνήτη’ εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών;” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τι αντιπρότεινε ο κ. Σαμαράς; Η ιθαγένεια να χορηγείται στον μετανάστη που έχει συμπληρώσει τα 18 χρόνια του, εφόσον το επιθυμεί, χωρίς η δική του πολιτογράφηση να συμπαρασύρει απαραιτήτως και την πολιτογράφηση των γονιών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ