Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 1944 (6): Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τραυματίας χωροφύλακας στα Δεκεμβριανά κάθεται στο άνοιγμα ενός παραθύρου σπιτιού στην Πλάκα.

Σύμφωνα με τις διαταγές της κομμουνιστικής ηγεσίας η 4η Δεκεμβρίου 1944 είχε ορισθεί ως η ημέρα έναρξης της γενικής επίθεσης για την κατάληψη της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου το 20 Σύνταγμα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ με δύναμη 800 ανδρών είχε αρχίσει να προωθεί τις θέσεις του από την Χασιά στο Χαλάνδρι και το Ψυχικό. Οι άπειροι οι όμως άνδρες του, είχαν την ατυχία να έλθουν αντιμέτωποι με Βρετανική δύναμη αλεξιπτωτιστών όπου αναγκάσθηκαν χωρίς μάχη να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Έτσι επιτεύχθει αναίμακτα ο αφοπλισμός ολόκληρου συντάγματος του ΕΛΑΣ, αφού ο ΕΛΑΣ ήθελε πάσει θυσία να αποφύγει την ένοπλη αναμέτρηση με τα εμπειροπόλεμα Βρετανικά στρατεύματα όπως έπραξε τα προηγούμενα χρόνια και με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Έλλην μαχητής της χωροφυλακής τον Δεκέμβρη του 44. [1]



Δύο άνδρες της χωροφυλακής στην οδό Νίκης στα Δεκεμβριανά ελέγχουν προσεχτικά τον δρόμο.

Από το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου τα στελέχη του ΕΑΜ που εργάζοντο στην ηλεκτρική και τηλεφωνική εταιρεία επέτυχαν να διακόψουν την ηλεκτροδότηση της πόλης και να αχρηστεύσουν τα 5 τηλεφωνικά κέντρα ων Αθηνών. Το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου ακολούθησε και δεύτερο συλλαλητήριο μετά την κηδεία των θυμάτων της διαδήλωσης της 3ης Σεπτεμβρίου όπου ακολούθησαν και νέες συμπλοκές με 100 νεκρούς. Το απόγευμα ο ΕΛΑΣ ακολουθώντας το επιχειρησιακό του σχέδιο διέθεσε τα συντάγματα του Α΄ Σώματος Στρατού για την κατάληψη των συνοικιακών σταθμών χωροφυλακής.

Κατάλληψη των κεντικών γραφείων του ΕΑΜ από Άγγλους αλεξιπτωτιστές στην οδό Κοραή


Αγγλικó Serman επιχειρεί σε οδομαχίεςμαζί με αλεξιπτωτιστές στην οδό Σωκράτους.

Τα Αστυνομικά τμήματα και οι λοιπές υπηρεσίες της αστυνομίας πόλεων και της χωροφυλακής απετέλεσαν τους πρώτους στόχους του ΕΛΑΣ. Λόγω της διακοπής των επικοινωνιών, τα αστυνομικά τμήματα βρέθηκαν ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν την κομμουνιστική επίθεση. Οι φρουρές υπέκυπταν και παρεδίδοντο και από τους συλληφθέντες αξιωματικούς και οπλίτες, άλλοι εφονεύοντο επί τόπου, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κρεματόρια της Καισαριανής, του Περιστερίου και της Ούλεν. Μόνο 50 άνδρες του τμήματος επφυλακής της Αστυνομικής διε΄υθυνσης Πειραιά πέρασαν στο κτήριο Βαττή,όπου βρισκόταν εγκαταστημένη η Ναυτική Διοίκηση Πειραιώς.


Serman στην οδό Κηδαθηναίων επιχειρεί με την όπισθεν να εισέλθει στην οδό Νίκης.

Έτσι ο Πειραιάς από την Πρώτη κιόλας μέρα βρέθηκε στα χέρια του ΕΛΑΣ με εξαίρεση την ναυτική Διοόκηση και την Σχολή Δοκίμων οι οποίες απετέλεσαν τις μόνες εστίες αντιστάσεως. Ο ΕΛΑΣ από την πρώτη μέρα των Δεκεμβριανών κατέλαβε τα Αστυνομικά τμήματα Ε΄Ιπποκράτους, Ζ΄Κυψέλης, Ι΄Παγκρατίου, ΙΑ΄Καλλιθέας, ΙΓ΄Νέου κόσμου, ΙΔ΄Αμπελοκήπων, ΙΕ΄Κολωνού, ΙΣΤ΄Πατησίων, ΙΖ΄Περιστερίου, ΙΗ΄Νέων Σφαγείων, ΙΘ΄Βύρωνος, ΚΑ΄Καισαριανής, ΚΓ΄Υμηττού, και ΚΔ Ζωγράφου καθώς και τους Αστυνομικούς σταθμούς Τζιυζιφιών και Γαλατσίου. Το βράδυ κατελήφθη και το ΣΤ Αστυνομικό τμήμα Μεταξουργίου. Από τα ως άνω τμήματα οι άνδρες του ΙΑ΄τμήματος κατόρθωσαν να απεγκλωβιστούν με την βοήθεια Βρετανικής περιπόλου και να συμπτυχθούν στο 101 Τάγμα Εθνοφυλακής. Ταυτόχρονα οι Χίτες που κατέφυγαν στο Θ΄αστυνομικό τμήμα κατόρθωσαν να απεγκλοβισθούν πάλι με την βοήθεια τριών Βρετανικών αρμάτων και να εγκατασταθούν στα Παλαιά Ανάκτορα, ενώ στο Θ΄Αστθνομικό τμήμα εγκαταστήθηκε Βρετανική Φρουρά. Επίσης οι άνδρες των Ι΄και ΣΤ΄ Αστυνομικών τμημάτων κατόρθωσαν και πάλι με την βοήθεια Βρετανικής περιπόλου να απεγκλωβιστούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ταυτόχρονα οι Κομμουνισταί επετέθησαν στις φυλακές Βουλιαγμένης και Συγγρού.

Ένα μέλος του πληρώματος του Serman παρατηρεί το πλήθος στην διαδήλωση της 3ης Δεκεμβρίου στην οδό Πανεπιστημίου.

Στις φυλακές βουλιαγμένης η φρουρά που απετελείτο από 8 αξιωματικούς και 50 οπλίτες επιχείρησε με έξοδο γύρω στις 8 το βράδυ να διαφύγει από τον κλειό. Κατά την απέλπιδα αυτή προσπάθεια διεσώθησαν μόνο 3 αξιωματικοί και 15 οπλίται ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν. Αντίθετα στις φυλακές Συγγρού η φρουρά που απετελείτο από 8 αξιωματικούς και 62 οπλίτες αντεστάθη με επιτυχία, ενώ το βράδυ ενισχύθηκε από μικρή δύναμη Βρετανών αλεξιπτωτιστών. Από αυτούς που ασσυλαμβάνοντο, οι μεν αξιωματικοι εκτελούντο επι τόπου, ενώ οι οπλίτες οδηγούντο στους μαρτυρικούς τόπους εκτελέσεων της Καισαριανής, Περιστερίου και διυλιστηρίου της ΟΥΛΕΝ.

Το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου ο ΕΛΑΣ είχε καταφέρει την κατάληψη 17 από τα 23 Αστυνομικά τμήματα της Αθήνας καθώς και αυτά του Πειραιά και των φυλακών Βουλιαγμένης. Την πρώτη μέρα της επίθεσης όλο το βάρος των αμυντικών επιχειρήσεων το ανέλαβαν οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχεία που είχε αφιχθεί από την Αίγυπτο στις 5-12-1944 και στρατωνιζόταν στο Γουδί, έλαβε εντολή να μην επέμβει στις μάχες. Επίσης δεν ενεπλάκησαν στην Μάχη και οι Βρετανικές δυνάμεις, εκτελούντες μόνο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, αποφεύγοντας την χρήση όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ