Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η «ΣΥΜΒΟΛΗ» ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ κ. ΜΠΑΚΟΓΙΝΝΗ



Τα «ΝΕΑ» 30 Νοεμβρίου 2009

Στις 15 Ιουλίου 2006, ο Μιχ. Χριστοφοράκος, πανίσχυρος τότε μάνατζερ της ελληνικής Ζίμενς, προσγειωνόταν στο Καρπενήσι με ελικόπτερο. Ήταν καλεσμένος στον γάμο του Κ. Μπακογιάννη, γιου της υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή.
Το σκάνδαλο δεν είχε ξεσπάσει ακόμα και η παρουσία του στο γλέντι είχε περάσει απαρατήρητη.

Η οικογένεια Μητσοτάκη άρχισε να χορεύει στον ρυθμό της Ζίμενς 22 μήνες αργότερα, όταν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαδέχονταν η μία την άλλη. Τότε, τον Μάιο του 2008, η κ. Μπακογιάννη κλήθηκε πρώτη φορά να «απολογηθεί» για τη Ζίμενς όταν αποκαλύφθηκε ότι το καλοκαίρι του 2007 είχε παραλάβει τηλεφωνικό κέντρο από την εταιρεία, αξίας 7.200 ευρώ, για το πολιτικό γραφείο της, αλλά ο λογαριασμός δεν είχε πληρωθεί και παρέμενε στα αζήτητα της εταιρείας. Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα και πως αγνοούσε την εκκρεμότητα. Την ευθύνη ανέλαβε τελικώς ο στενός συνεργάτης της και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λεων. Δραγουμάνος, ο οποίος παραιτήθηκε από το πολιτικό της γραφείο για «λόγους ευθιξίας» επειδή «είχε αμελήσει» να πληρώσει για την αγορά του εξοπλισμού. Το τιμολόγιο για το τηλεφωνικό κέντρο ήταν ένα από τα ευρήματα της εισαγγελικής εφόδου στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου και στο λογιστήριο που εξυπηρετούσε τη διοίκηση της Ζίμενς.

Τα τιμολόγια. Το θέμα θα μπορούσε να είχε μικρότερες διαστάσεις εάν δεν είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για τον εξοπλισμό του πολιτικού γραφείου (και εκλογικού κέντρου για τις ανάγκες της Β΄ Αθηνών) του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αδελφός της υπουργού είχε παραλάβει- επίσης το 2007 και ενώ το σκάνδαλο των «ωφέλιμων πληρωμών» είχε φουντώσει στη Γερμανία- από τη Ζίμενς υπολογιστές, τηλεφωνικό κέντρο μεσαίας επιχείρησης κ.λπ., συνολικού κόστους 137.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας με εντολή Χριστοφοράκου ειδικό και ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο πληρωμής. Και αυτά τα ανεξόφλητα τιμολόγια είχαν βρεθεί στα κεντρικά γραφεία διοίκησης της Ζίμενς, προκαλώντας μάλιστα επιπλέον μυστήριο καθώς είχαν εκδοθεί στο όνομα του κ. Μητσοτάκη από εταιρείες που εμφανίστηκαν ως υπεργολάβοι της γερμανικής εταιρείας. Τα τιμολόγια εξοφλήθηκαν με καθυστέρηση και προτού κληθεί ο βουλευτής για εξηγήσεις από τις δικαστικές αρχές. Οι δικαιολογίες του επιτίμου. Όλα αυτά όμως είχαν δημιουργήσει ήδη ένα σκηνικό, από το οποίο επί δύο χρόνια προσπαθούσαν να ξεφύγουν τόσο η οικογένεια Μητσοτάκη όσο και η Ν.Δ. Μέχρι που οι κ.κ. Χριστοφοράκος και Καραβέλας διέφυγαν ανενόχλητοι. Στην αντιπολίτευση, αλλά ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος, μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις το βασικό επιχείρημα της οικογένειας Μητσοτάκη- ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ζίμενς, αλλά αντιθέτως εκείνη μπορεί να κρύβεται και πίσω από την πτώση της κυβέρνησης το 1993, επειδή δεν έπαιρνε το έργο εγκατάστασης 1.000.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Την υπόνοια αυτή προβάλλει έντονα το τελευταίο διάστημα ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά στελέχη που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνη την περίοδο σημειώνουν ότι το βασικό ζήτημα που είχε διχάσει τότε τη Ν.Δ. ήταν η απόφαση εκποίησης του ΟΤΕ. Η σύμβαση για τις ψηφιακές παροχές που διεκδικούσε η κοινοπραξία Ζίμενς- Ιντρακόμ υπεγράφη μετά τις εκλογές από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά- όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη- το αποτέλεσμα δεν θα ήταν διαφορετικό και στην περίπτωση που είχε επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης. Τονίζουν μάλιστα ότι μεσούσης εκείνης της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εγκρίνει τη σύμβαση του Δημοσίου με την Ιντρακόμ για το Ξυστό, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε απαγορεύσει με νόμο στον ΟΤΕ να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, διευκολύνοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη δύο ιδιωτικών εταιρειών, από τις οποίες η μία ήταν η Πάναφον (θυγατρική της Ιντρακόμ).

Τις τελευταίες 24 ώρες η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε τρεις συνεντεύξειςκαι δεν ήταν καμία προγραμματισμένη λόγω των ευρωεκλογών. Ήταν μια προσωπική επικοινωνιακή αντεπίθεση, υπό το βάρος της «απόδρασης» Καραβέλα, που απειλεί να γκρεμίσει μέσα σε μία εβδομάδα τον σχεδιασμό τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Το κλίμα στη Ν.Δ. έχει βαρύνει για την υπουργό Εξωτερικών σε τέτοιο σημείο, που πολλοί στοιχηματίζουν ότι αύριο το βράδυ οι προβολείς θα στραφούν και σε εκείνη, εξίσου με τον Κων. Καραμανλή.

Το βαρύ κλίμα το εισπράττει και η ίδια, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια «πρωτοφανή τάση ανθρωποφαγίας» που στρέφεται εναντίον της. Συνομιλητές της λένε ότι, παρά την προσπάθεια να φανεί ψύχραιμη, οι τελευταίες ημέρες είναι οι «πιο δύσκολες» της πολιτικής της διαδρομής και δεν έχει ούτε η ίδια καταλήξει ποιες θα είναι τελικώς οι επιπτώσεις. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η υπουργός θεωρεί «κομβικό» το αποτέλεσμα της Κυριακής και για τις δικές της κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει εσωκομματικές αναταράξεις, ακόμη κι αν η Ν.Δ, υποστεί μεγάλη ήττα. Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, με αποδέκτες και όσα στελέχη του κόμματος κινούνται δίπλα της, έστειλε χθες, αναφέροντας (στον Αlpha 98,9) ότι ο Κων. Καραμανλής «είναι ένας ηγέτης μακράς πνοής» και πως «δεν θα έρθει η ώρα της διαδοχής στη Ν.Δ. στο προσεχές μέλλον». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει εκλογή που να μην έχει πολιτικά μηνύματα».

Για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση Καραβέλα, επιμένει στην «ολιγωρία των υπηρεσιών» και υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί ένα τέτοιο θέμα να οδηγήσει έναν υπουργό Εξωτερικών σε παραίτηση». Κρατά ωστόσο σαφείς αποστάσεις από την κίνηση του ανακριτή να στραφεί στην οικογένεια του «φυγάδος», αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ενέργεια που έχει πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ