Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ο ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 44 (2): Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ «Χ»

Φωτογραφία των χιτών του Παγκρατίου ληφθείσα λίγο πριν τα Δεκεμβριανά.

Η οργάνωση Χ ιδρύθηκε το 1941 αρχικά ως ''Στρατιωτική Οργάνωση Γρίβα''. Ήταν οργάνωση καθαρώς παραστρατιωτική με αυστηρή πειθαρχία. Τα μέλη της επιδείκνυαν τυφλή εμπιστοσύνη και υπακοή στο πρόσωπο του αρχηγού, Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Γρίβα. Η οργάνωση ήταν φιλοβασιλική και αντικομμουνιστική. Είχε στις τάξεις της δυσαναλογο υψηλό ποσοστό αξιωματικών και υπαξιωματικών και συγκέντρωνε τους πλέουν μαχητικούς εθνικόφρονες. Τα παραπάνω την καθιστούσαν τρομερά αξιόμαχη και την μόνη οργάνωση που πραγματικά μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο στον ΕΛΑΣ. Η Χ ήταν πολυάριθμη οργάνωση (2.500 μέλη), ενώ η ένοπλη παρατακτική δύναμης της ήταν περί τα 300 άτομα, αν και το σύνολο των οπλοφορούντων ήταν σαφώς μεγαλύτερο. Η σχετική της άνεση σε ανθρώπινο δυναμικό της επέτρεπε να αποστέλλει ενισχύσεις σε άλλες εθνικιστικές οργανώσεις ανα την επικράτεια (ΕΔΕΣ στην Ήπειρο, 5/42 Ευζώνων στην Στερεά, ομάδες Καραχάλιου στην Πελοπόννησο). Μέρος των αξιωματικών της λειτουργούσε ως κύρια δεξαμενή εκπαιδευτων για τους νεοσύλλεκτους άλλων οργανώσεων. Αρχικώς η οργάνωση ασχολήθηκε με δολιοφθορές και κατασκοπεία κατά των Γερμανών, σύντομα όμως αφοσιώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στον αντικομμουνιστικό αγώνα. Τα μέλη της Χ ήταν στην κορυφή των καταλόγων με τις προγραφές της ΟΠΛΑ. Άντρο της ήταν το Θησείο.Η Χ ήταν η μόνη οργάνωση που τόλμαγε να διενεργεί ακόμα και επιθετικές επιχειρήσεις εναντια στον ΕΛΑΣ, ακόμα και στις συνοικίες που ελέγχονταν απόλυτα από το ΕΑΜ.

Ο Αρχηγός της οργάνωσης Χ, αντισυνταγματάρχης Γ.Γρίβας, μετέπειτα αρχηγός της ΕΟΚΑ.

Το γεγονός ότι η Χ ήταν η μόνη οργάνωση που ασκούσε φόβο στους κομμουνιστές, καθώς και η συνεργασία της με ομάδες που έχαιραν ανοχής από τις κατοχικές αρχές, την κατέστησαν την πλέον δυσφημισμένη οργάνωση μεταξύ των μη-εαμικών οργανώσεων. Ουσιαστικότερος λόγος της δυσφήμισης ήταν ότι η οργάνωση προκαλούσε στο ΚΚΕ σημαντικά προβλήματα. Αν και κατηγορήθηκε από τους αντίπαλους τους ως φιλογερμανική, στην ουσία κάτι τέτοιο είναι τελείως ανακριβές καθώς είχε για πνευματικό καθοδηγητή και σύμβουλο τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, που έμεινε γνωστός για την άρνηση του να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση. Άλλος λόγος που οι αντίπαλοι της συσχέτισαν την Χ με τις κατοχικές δυναμεις από τους αντιπάλους της, ήταν οι σχετικά καλή οικονομική κατάσταση της που της επέτρεπε να αγοράζει σημαντικό οπλισμό. Στην ουσία όμως ο Γρίβας δεν είχε αναγκη από ύποπτες χρηματοδοτηςεις, καθώς η Χ είχε σημαντικές διασυνδέσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό υψηλά ιστάμενων και εύπορων φανατικών υποστηριχτων, όπως ο Μαρκεζίνης, ο Χρήστος Ζαλοκώστας, η Ευγενία Λύτρα (εγγονή του γνωστού ζωγράφου) και ο Αχιλλέας Κύρου, διευθυτνής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑΣ, κλπ.
Αν και φιλοβασιλική, η οργάνωση είχε πολλές συμπάθειες στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού. Η σκληρή αντικομμουνιστική γραμμή της και ο φόβος από το γεγονός ότι το ΕΑΜ θεωρούσε τους χίτες τον κύριο αντίπαλο του, είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη των άλλων οργανώσεων να κρατάνε αποστάσεις από την Χ. Για την ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου όμως, η οργάνωση Χ ήταν η μόνη ένοπλη δύναμη που διέθετε στην κατοχική Ελλάδα . Επισήμως όμως ηρνείτο ότι έχει σχέσεις μαζί της, ώστε να παρουσιάζεται ότι τηρεί αποστάσεις από τα άκρα (αν και την ενέτασσε κανονικά στα οργανικά της σχέδια). Από την άλλη όμως, όταν οι περιστάσεις ήταν δύσκολες, οι σκληροτράχηλοι Χίτες καλούνταν να φέρουν σε πέρας τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αποχώρηση των Γερμανών η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τεράστια ποσότητα οπλισμού για τον εξοπλισμό του συνόλου των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία πόλεων, Χωροφυλακή, Εθνοφυλακή). Η παραλαβή και η διασφάλιση του σημαντικού για την Εθνική Άμυνα φορτίου ανετέθη εξ ολοκλήρου στην Χ, αφού ήταν η μόνη οργάνωση που μπορούσε να φέρεις εις πέρας μια τόσο δύσκολη και σημαντική αποστολή. Ενδεικτικό του πόσο αξιόλογο αντίπαλο αποτελούσε για τον ΕΛΑΣ, είναι το γεγονός ότι το άντρο της Χ, στο Θησείο ήταν από τους πρώτους στόχους που χτυπήθηκαν κατά το Δεκεμβριανό Κίνημα, από πολυάριθμη δύναμη του ΕΛΑΣ.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Συνταγματάρχης Πεζικού Γεώργιος Γρίβας με λαμπρή δράση σε Μικρά Ασία και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο ως επιτελάρχης της 2ας Μεραρχίας Πεζικού. Αργότερα ως αρχηγός του Κυπριακού αντιαποικιακού αγώνα, τιμήθηκε ως ''άξιος της πατρίδος'', πέθανε με τον βαθμό του Στρατηγού έχοντας κερδίσει σχεδόν κάθε μετάλλιο στρατιωτικής αξίας και ανδρείας.

Τα μέλη της οργάνωσης Χ υπέστησαν σημαντικές διώξεις από τα στρατεύματα κατοχής. Στο αρχείο της οργάνωσης, αναφέρονται τα εξής περιστατικά:

1) Την 22-10-42 σε διαδήλωση μελών της οργάνωσης συνελήφθη ό Σπυρ. Κουρουπός ο οποίος και εφυλακίσθη.
2
) Τον Οκτώβριο του 1942 συνελήφθη υπό των Γερμανών ό Δημ. Κουρουπός Αυτός καταδικασθεις μετεφέρθη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Γερμανία.
3) Την 24-4-43 συνελήφθη υπό των Ιταλών ο Γ. Καρούσος.

4) Την 25-3-43 οι Γερμανοί επεχείρησαν να συλλάβουν 6 αξιωματικούς της οργανώσεως. Ή απόπειρα απέτυχε διότι απαντά τα στελέχη της οργάνωσης, λόγω της απηνούς διώξε­ως των εκ μέρους των κατακτητων, δεν διέμεναν εις τας οικείας των.

5) Την 3-8-43 συνελήφθη από τους Ιταλούς ο λοχαγός του πυρ/κού Τούμπας ο οποίος αποφυλακίσθηκε Την 8-4-44.

6) Τον Νοέμβριο του 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς στο Κουκάκι ο οπλίτης Θεμιστοκλής Παπαδόπουλος φέρων χειροβομβίδα. Καταδικασθεις εις θάνατον εκτελέσθηκε την 10ην Ια­νουαρίου 1944.

7)Τον Δεκέμβριο του 1943 συνελήφθη ή αδελφή του ανωτέρω Δέ­σποινα Παπαδοπούλου και αποφυλακίσθηκε με την ειςοδο των Αγγλικών στρατευμάτων στας Αθήνας.

8) Την 2-1-44 συνελήφθησαν από τους Ιταλούς οι οπλίτες της οργάνωσης Τόγκας Δημήτριος και Κυριάκου Νικόλαος, διότι τον Δεκέμβριο του 1943 είχαν αγοράσει ένα κιβώτιο με χειροβομβίδες για λογαριασμό της οργάνωσης. Αυτοί προδόθηκαν από τον μεσιτεύοντα την αγορά, που άνηκε στο ΕΑΜ. Καταδικάσθηκαν σε θάνατο, πλην όμως τους απενεμήθη χάρη και παρέμειναν στις φύλακες επί 15 μήνες.

9) Την 23-3-44 συνελήφθη από τα SS ο Ανθυπολοχαγός πυροβολικού Κοβάτσος Κωνσταντίνος, κατηγορηθεις ότι συνεργαζόταν με τις "Αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Αποφυλακίσθηκε τον Σεπτέμβριο 1944.

10) Την 10-4-44 συνελήφθη από την Γκεστάπο ο Ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Αντωνακέας Αριστομένης για κατασκοπεία. Καταδικάσθηκε σε θάνατο, η ποινή του όμως μετετράπη σε 15ετή φυλάκιση και μετεφέρθη στην Γερμανία.

11) Την 13-5-44 συνελήφθη εις τον Ν. Κόσμον από τους Γερμανούς ο Αργύρης Σαμπάνης. Ούτος άπεφυλακίσθη μετά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων.

12) Την 13-5-44 συνελήφθη και εφυλακίσθη από τους Γερμανούς ή αδελφή του ταγματάρχου πεζικού Μπουμπουρέλη Ιωάννου. Αποφυλακίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1944.

13) Την 15-5-44 συνελήφθη και φυλακίσθηκε ή σύζυγος του λοχαγού πεζικού Τσίχλη Γεωργ. διοικητή τμήματος της οργάνωσης . Αποφυλακίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1944.

14) Τον Αύγουστο του 1944 τα SS περικύκλωσαν την επί της οδού Χάριτος 6 οικία στην οποία διέμεναν 4 αξιωματικοί της οργάνωσης, χωρίς να επιτύχουν την σύλληψή των λόγω απουσίας των.

15) Την 9-9-1944 οι Γερμανοί περικύκλωσαν οικία στην πλατεία Κολωνακίου όπου διέμενε ομάς 9 ανδρών της οργάνωσης. Τού­τους αφού συνέλαβαν οδήγησαν στο Χαϊδάρι κατασχέσαντες 9 τυφέκια, 4χειρορομβίόες και 3 πιστόλια ευρεθέντα εντός της οικίας. Εις τούτων, ο Εύελπις Σπυράκης είχε συμπεριληφθεί μεταξύ των 70 που επρόκειτο να τυφεκισθούν υπό των Γερμανών. Γενομένης όμως νέας καταμετρήσεως ευρέθη 71ος και ούτω διέφυγε την εκτέλεση.

16) Τον Σεπτέμβριο του 1944 συνελήφθη υπό της Γερμανικής Αστυνο­μίας εντός του εργοστασίου «ΒΙΟ» ό Καραμένης Δημ., μέλος της οργανώ­σεως. Τούτου αγνοείται ή τύχη.



17) Ό αρχηγός της οργανώσεως Γρίβας Γ. υπέστη απηνή δίωξη υπό των Γερμανών, αναφέρομε μόνον ολίγα περιστατικά:

α) Την 24.3.43 Όργανα της Γκεστάπο αποπειράθηκαν να τον συλλάβουν εις το γραφείο του (οδός Πανεπιστημίου 18) μετά εις την οικία του (Νηλέως 6) άνευ αποτελέσματος. Την απόπειρά των ταύτη επανέλαβαν και την επομένη εις την οικία του και πάλιν άνευ αποτελέσματος.

β) Η αναζήτηση του ήτο τόσον δραστήρια εκ μέρους των Γερμανών ώστε αυτή δεν διέφυγε, φαίνεται, και της προσοχής ημετέρων αστυνομικών. Τούτου ένεκα ανώτερος αστυνομικός ειδοποίησε τον αρχηγό της οργα­νώσεως να προφυλαχθή διότι οι Γερμανοί έδωσαν έντολήν εις τά όργανα του να συλληφθή οπωσδήποτε.

γ) Άτομο όπερ ηθέλησε να τήρηση την ανωνυμία έπληροφόρησε άξιωματικόν της οργανώσεως ότι κατ' ακριβεις πληροφορίας του οι Γερ­μανοί προσέφεραν σεβαστόν χρηματικόν ποσόν εις πράκτορας των διά κατάδοσιν ή σύλληψιν του "Αρχηγού της οργανώσεως.

δ) Κατά μήνα Ίούλιον 1943 συνελήφθη ύπό των Γερμανών ό λοχαγός της οργανώσεως Βασιλαράκος μέ την κατηγορίαν οτι άνηκε εις την όργάνωσιν και είργάζετο κατά των Γερμανών. Ούτος επιέσθη να αποκάλυψη που ευοίσκετο ο αρχηγός της οργανώσεως. Έκ των ερωτησεων των διεπίστωσεν οτι ή κατά του Αρχηγού κατηγορία ήτο ότι ούτος ευρίσκετο εν επαφή μέ τους εν Καΐρο δι' ασυρμάτου κ.λ.π.

Η πρώτη επαφή μας εγένετο με την ομάδα του αειμνήστου Ιωάννου Τσιγάντε. Ολόκληρος η ομάς κατ αρχάς μετέβη εις το εμποροραφείο του Γεωργ. Ευσταθοπούλου, οπου κατεσκεύασαν ενδυμασίας, δεδομένου οτι πάντες αφίχθησαν ενταύθα μετεμφιεσμένοι εις χωρικούς. Έκτοτε το εμποροραφείο αυτο, κείμενον άνωθεν του Ζαχαροπλαστείου Αστόρια ως και το δικηγορικον γραφείον των Κων. και Μιχ. Ευσταθοπούλων, κείμενον επί της οδού Πατησίων αρ. 9 ετέθησαν εις την διάθεσιν της ομάδος ταύτης της Αγγλικής κατασκοπείας, και απετέλεσαν τα κέντρα ένθα συνηντώτο, αντήλλασον τας σκέψεις των και έγγραφον διάφορα εμπιστευτικά έγγραφα.

Συν τω χρόνω εμυήθησαν και τα μέλη της οργανώσεως Χ Γεώργιος Τσίχλης λοχαγός, Κ. Γαρέζος και Ν. Τζαβέλας, και άπαντες από κοινού συνεκενρώναμεν πληροφορίας γενικά, επί των εν γένει κινήσεων των κατακτητών ας διαβιβάζατε μέσω του φίλου μας και μέλους της Αγγλικής κατασκοπείας Μήτσου Γυφτοπούλου. Μετά την προδοσίαν και δολοφονίαν του αρχηγού της αποστολής Ιωάννου Τσιγάντε, ολόκληρος η ομάς διελύθη και μέρος αυτης διέφυγεν εις Αίγυπτον, εν τω μεταξύ δι ενταύθα η Ιταλική αστυνομία προέβη εις σύλληψιν πολλών συνεργασθέντων μετά της ομάδος ταύτης και άλλοι ετυφεκίσθησαν άλλοι δε εκακοποιήθησαν θανασίμως, ημείς δε εκρυπτόμεθα συνεχώς και με την δωροδοκίαν ενός εκ των συλληφθέντων, όστις απειλούσε να μας καταδώση κατωρθώσαμεν να διαφύγωμεν την σύλληψιν.

Μετά ολίγον χρονικον διάστημα μέσω του λοχαγού Γ. Τσίχλη η ομάς μας ήλθε εις επαφήν με ετέραν ενταύθα δρώσαν ομάδα της Αγγλικής κατασκοπείας, έχουσα ως σύνδεσμον της μεθ ημών τον επίσης εγγεγραμμένον εις την οργάνωσιν Χ λοχαγον Δουκάκην, εις τον οποίον παρεδίδαμεν διαφορους πληροφορίας επί των κινήσεων των εχθρικών στρατευμάτων, διά των σταθμών Πελοποννήσου και Λαρίσσης, του Δαφνίου και Αμπελοκήπων, οπου εκρατούσαν λεπτομερεις σημειώσεις τα μέλη μας, αίτινα ειργάζοντο εις τας εκεί υπηρεσίας.

Αι υπηρεσίαι μας παρεσχέθησαν εις την ομάδα ταύτην, ης αγνοούσαμε τον αρχηγον, μέχρι του Νοεβρίου 1943, οτε επανήλθεν πάλιν ενταύθα ο εκ των μελών της ομάδος Ι. Τσιγάντε, Μήτσος Γυφτοπουλος της αποστολής πλέον του Άγγλου Φρετζέρ. Ούτος προέβη αμέσως εις συγκροτησιν μεγάλης ομάδος αποτελουμένης αποκλειστικώς υπο μελών της οργανώσεως Χ αριθμούντων πλέον των 50 ατομων, εν οις κυριώτερα στελέχη ήσαν

1) Μιχαήλ Ευσταθοπουλος,
2) Κων/νος Ευσταθοπουλος Δικηγοροι
3) Γεώρ. Ευσταθοπουλος,
4)Γεώργιος Τσίχλης λοχαγος
5) Κίμων Γαρέζος υπαλ. ΣΕΚ.
6) Ν.Τζαβέλας υπάλληλος ΣΠΑΠ
7) Λεωνίδας Τσιρώνης δασικος
8)Δαφνίου Ιωάν.Τσαβλής Υπολ/γος
9) Γ.Δημητροπουλος υπολ/γος
10) Θ.Μουρίκης υπολ/γος
11) Γ. Γιαλέλης υπ/κος αεροπορίας
12) Πιτσίκας υπολ/γος
13) Λιοναράκης ανθ/γος
14) Χαραλαμπίδης ανθ/γος
15) Παπουτσής υπαξ.
16) Νικολακοπουλος αεροπορίας υπαξ.
17) Παντελ. Πολύζος ταγ/ρχης και
Αριστ.Ράφας φωτογράφος.

2) Κατηρτίσθη ολοκληρον επιτελείον με αρχηγον μας πλέον τον Μήτσον Γυφτοπουλον, οστις εκυκλοφορούσεν με 10 περίπου πλαστάς ταυτοτητας, εφοδιάσθημεν πάντες με πλαστάς αστυνομικάς ταυτοτητας, και εις έκαστον ανετίθετο η εκτέλεσις ωρισμένης εργασίας, παραλαμβάνων και τα απαιτούμενα βοηθητικά προσωπα, άτινα εξεύρισκεν μόνος. Κατά την ενταύθα παραμονήν του άνω αρχηγού μας μέχρι και του Μαϊου 1944 εξαπεστήλαμεν εις το Συμμαχικον αρχηγείον Μέσης Ανατολής (5) ταχυδρομεία διά βενζηνοπλοίων και υποβρυχίων με τας κάτωθι εργασίας:
1) Έκθεσις της εν Αθήναις επικρατούσης καταστάσεως από απόψεως οργανώσεων
2) Έκθεσιν πράκτορος της Γερμανικής κατασκοπείας (του Σπυρ. Στ. Στυλιανού).
3) Δελτίον κινήσεως σταθμών Ρουφ- Πελοποννήσου (10-11-44 μέχρι 13 Δεκεμβρίου 1944)
4) Δελτίον κινήσεως σταθμού Λαρίσσης Αθηνών απο 28-10-43 μέχρι 30-10-43
5) Δελτίον καταστροφών του αεροδρομίου Χασανίου κατά βομβαρδισμον 13 Δεκεμβρίου 1943
6) Γενικαί πληροφορίαι κινήσεως Γερμανών
7) Κίνησις λιμένος Πειραιώς κατά μήνας Οκτωβρίον Νοέμβριον και Δεκέμβριον 1943
8) Γενικαί δυναμεις Γερμανών εν Ισθμώ Κορίνθου, μετά σχετικού σχεδιαγράμματος
9) Στρατιωτική κατάστασις Αττικής
10) Κατάστασις ομάδων Ασφαλείας
11) Έντυπον περί εκτελέσεως του λοχαγού Πέτρωφ
12) Σχεδιάγραμμα της υπο κατασκευήν οδού Λουτρακίου Πλατάνου προς Μέγαρα
13) Περί υποθέσεως αποστολής Κουκή - Καλογερή
14) Περί ψευδοργανώσεως Ι.Σ.Σ.
15) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών εις Αιτωλίαν και Ακαρνανίαν
16) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών Νομού Βοιωτίας
17) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών της Νήσου Κεφαλληνίας αυτο ήτο το πρώτον ταχυδρομείον.

Το δεύτερον ταχυδρομείον περιελάμβανεν τα κάτωθι:
1) Δελτίον κινήσεως Σταθμού Λαρίσσης Αθηνών
2) Έκθεσιν εξετάσεως Σπυρ.Σ. Στυλιανού πράκτορος των Γερμανών και προοριζομένου ν’ αποσταλή εις Κάϊρον
3) Δελτίον καταστροφών του αεροδρομίου Χασανίου κατά τον βομβαρδισμον της 13 Δεκεμβρίου 1943
4) Δελτίον κινήσεως Γερμανών των σταθμών Ρουφ - Πελοποννήσου
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι επί των Γερμανών
6) Πληροφορίαι υπο ημερομηνίαν 21-12-43
7) Γενικαί πληροφορίαι υπο ημερομηνίαν 27-12-43
8)Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ Δαφνίου υπο ημερομηνίαν 31-12-43
9) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι υπο ημερομηνίαν 1-1-44
10) Συνθήματα Γερμανικής προπαγάνδας υπο ημερομ. 1-1-44
11) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομηνίας 2-1-44
12) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι υπο ημερομηνίαν 2-1-44 και 5-3-44
13) Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ Δαφνίου ημερ. 5-1-44
14) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομ. 8-1-44
15) Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ 10-1-44
16) Σχεδιάγραμμα Νέου Φαλήρου και παλαιού Φαλήρου με λεπτομερή έκθεσιν υπο ημερ. 1-1-44
17) Σχεδιάγραμμα Πειραιώς με πλήρες μνημόνιον συνταχθέν την 1-1-44 .
18)Σχεδιάγραμμα Ελευσίνος με πλήρες μνημόονιον συνταχθέν την 1-1-44
19) Απόκομμα εκ χάρτου Αθηνών υπο κλίμακα 1 προς 10.000 συνταχθέν την 1.1.44 με πλήρες μνημόονιον
20) Δύο πρωτότυπα Γερμανικών εγγράφων μεταφρασμένων εις την Ελληνικήν
21) Δελτίον σταθμού Λαρίσσης.

Του τρίτου ταχυδρομείου το περιεχομενον απετελείτο εκ των κάτωθι :
1) Γενικαί πληροφορίαι υπο ημερ. 17-12-43
2) Συνθήματα Γερμανικής προπαγάνδας
3) Εβδομαδιαίον δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ
4) Έκθεσις επακτίου Αμύνης Νέου και Παλαιού Φαλήρου 1-1-44
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
6) Δελτίον κινήσεως του σταθμού Ρουφ
7) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
8)Δελτίον κινήσεως σταθμού Ρουφ
9) Δελτίον κινήσεως σταθμού Λαρίσσης
10) Δελτίον σταθμού Δαφνίου
11) Γενικαί πληροφορίαι
12) Ειδική πληροφορία υπο ημερομ.15-1-44
13) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι ημερομ. 18-1-44
14) Δελτία σταθμού Ρουφ 20-1-44
15) Μία φωτοτυπία Γερμανικού σχεδιαγράμματος του λιμένος Πειραιώς.

Του 4ου Ταχυδρομείου το περιεχομενον απετελείτο απο τα κάτωθι έγγραφα:
1) Σχεδιάγραμμα απο 23-1-44 μετά μνημονίου της περιοχής Δαφνίου
2) Σχεδιάγραμμα απο 25-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Κάτω Πατησίων
3) Σχεδιάγραμμα απο 27-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχήςτου Μενιδίου
4) Σχεδιάγραμμα απο 17-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Χασανίου
5) Σχεδιάγραμμα απο 25-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Σκαραμαγκά
6) Σχεδιάγραμμα απο 27-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Κηφησίας
7) Σχεδιάγραμμα απο 17-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Αμαρουσίου
8)Σχεδιάγραμμα απο 20-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Ελευσίνος
9) Σχεδιάγραμμα απο 26-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής Καλλιθέας
10) Σχεδιάγραμμα απο 29-1-44 μετά πλήρους μνημονίου της περιοχής λιμένος Πειραιώς . Δέον να σημειωθή οτι τα σχεδιαγράμματα εγένετο υπο ειδικών αξιωματικών μετά ακριβείας και υπο στρατιωτικήν κλίμακα, ώστε ευχερώς να εξευρίσκονται οι στοχοι υπο της Συμμαχικής αεροπορίας
11) Πληροφορίαι υπο ημερομηνίαν 12-3-44 και 14-1-44
12) Ειδική πληροφορία υπο ημερομηνίαν 25-1-44
13) Γενικαί πληροφορίαι
14) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
15) Αντίγραφον εγγράφου υπηρεσίας Σιδηροδρομων Θεσσαλονίκης εμφαίνων βραδυπορίας απο 25-1-44
16) Έκθεσις αφορώσα τους στρατιωτικούς στοχους Ελευσίνος υπο ημερομηνίαν 23.1.44
17) Πληροφορίαι υπο ημερομ. 22.1.44
18) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών εν Καλλιθέα
19) Δελτίον πληροφοριών διαφορων λιμένων
20) Δελτία κινήσεως σταθμών Ρουφ, Λαρίσσης και Δαφνίου
21) Μετάφρασις φωτογραφηθέντων Γερμανικών εγγράφων
22) Μία φωτοτυπία σχεδιαγράμματος οριζοντιογραφίας διαφορων Γερμανικών στοχων
23) Μία φωτογραφία Γερμανικού εγγράφου δι’ ου υποβάλλετο σχεδιάγραμμα εις Προϊσταμένην Αρχήν.

Του πέμπτου ταχυδρομείου το περιεχομενον απετελείτο εκ των κάτωθι εγγράφων
1) Δελτίον κινήσεως σταθμού Δαφνίου, Λαρίσσης και Ρουφ μέχρι Απριλίου 1944
2) Στρατιωτική κατάστασις Γερμανών Αμαρουσίου, Πειραιώς Αθηνών
3) Στρατιωτικαί Γερμανικαί υπηρεσίαι εν Αθήναις
4) Μετάφρασις εκ της Γερμανικής εγγράφου αφορώντος σύνθεσιν αμαξοστοιχιών απο 21.2.44
5) Γενικαί στρατιωτικαί πληροφορίαι
6) Λεπτομερής περιγραφή αποθηκών βενζίνης Σέλλ απο 22.3.44
7) Νέοι σιδ. σταθμοί τεθέντες εν λειτουργία υπο Γερμανικών αρχών.
)Μετάφρασις Γερμανικού εγγράφου υψίστης σπουδαιοτητος
9) Φωτοτυπία Γερμανικού εγγράφου
10) Εγγραφον υπηρεσίας συντηρήσεως γραμμών σιδ. Θεσσαλονίκης
11) Έκθεσις ανατιναξεως γραμμής
12) Έγγραφον υπηρεσίας συντηρήσεως γραμμών ΣΕΚ
13) Έγγραφον Υπουργ. Συγκοινωνίας
14) Έκθεσις προοδου εργασιών ΣΕΚ
15) Διάφοροι γενικαί πληροφορίαι. Δέον να σημειωθή οτι τα διάφορα Γερμανικά έγγραφα εφωτογραφούντο εις το διαμέρισμα μιας γυναικος ελευθέρων ηθών, ήτις ευρίσκετο εις ερωτικάς σχέσεις μεθ ενος Γερμανού ταχυδρομου, και υπο ολοκλήρου συνεργείου, μετεβαίνομεν κατοπιν τηλεφωνικής ειδοποιήσεως ταύτης εις την οικίαν της, καθ ην στιγμήν αυτή μετά του Γερμανού εξήρχοντο και η σάκκα του παρέμενεν εις την οικίαν της ην δι αντικλείθρων ανοίγαμεν, Άπασα η κολοσιαία γραφική υπηρεσία εγένετο εις το δικηγορικον γραφείον Κ. και Μ. Ευσταθοπούλων διά της γραφομηχανής των και προσωπικώς υπο του ενος τούτων με κίνδυνον της ζωής ολων.
Διά τας υπηρεσίας μας ταύτας ουδεμίας ετύχομεν αμοιβής αλλά τουναντίον εδαπανήσαμεν και αρκετά ποσά δι έξοδα μετακινήσεως λογω του οτι ο ανωτέρω αρχηγος μας δεν ελάμβανεν χρήματα, και ένεκεν τούτου τελικώς ηναγκάσθη ν αποχωρήση.-
Δι ολας τας ανωτέρω ενεργείας μας ελάβομεν προηγουμένως την έγκρισιν του αρχηγού μας της οργανώσεως Χ κατοπιν επανελημένων επαφών μετά του άνω Μ.Γυφτοπούλου.
Άπαντα τα αποσταλλέντα έγγραφα προς την Μέσην Ανατολήν έφερον υπογραφήν Μήτσος διατηρείται δε πλήρες αρχείον εις τους δικηγορους Ευσταθοπούλου ολων των εγγράφων λεπτομερώς. - Μετά την αναχώρησιν του Μ.Γυφτοπούλου, παρέσχομεν πληροφορίας εις τον υπο των Ελασιτων φονευθέντα Ιωάν. Αναγνωστοπουλον, συγχρονως δε μία ομάδα ησχολείτο με την έκδοσιν καθημερινού δελτίου ειδήσεων υπο τον τίτλον Συμμαχικαί ειδήσεις

Αθήνησι τη 28 Μαρτίου 1945

Ο Διατηρών το αρχείον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ