Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΑυτό που ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό ακόμα στην Ελληνική κοινωνία είναι ότι από την δεκαετία του 80 και μετά τα κομματικά στελέχη του Συνασπισπού (τότε ΚΚΕ εσωτερικού) άρχισαν τα επανδρώνουν την κρατική γραφειοκρατία σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού και τα πλέον άξια και ικανά στελέχη του να προωθούνται στη Ευρωπαϊκή Ένωση και να πλαισιώνουν και την εκεί πανίσχυρη κοινοτική γραφειοκρατία στις διάφορες επιτροπές. Τα οικονομικά οφέλη των ατόμων που απαρτίζουν την δομή αυτού του γραφειοκρατικού μηχανισμού δεν μπορεί να τα συλλάβει ο νους του μέσου Έλληνα, αφού η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων (προγραμμάτων, πλαισίων στήριξης, κλπ), επιτρέπει οι αμοιβές τους να έχουν πολλαπλάσιο ύψος οροφής από αυτόν του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του Σύριζα είναι διαχρονικός, αφού η ΝΔ ποτέ δεν τον αντικατέστησε, αλλά συνεργάστηκε με αυτόν αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του προς όφελος μερικών και μόνο κομματικών της στελεχών όπως έπραξε και το ΠΑΣΟΚ πριν. Οι Ειδικοί Λογαριασμοί των Υπουργείων και των Πανεπιστημίων, η Κοινωνία της Πληροφορίας, τα χρήματα των κοινοτικών πλαισίων στήριξης κλπ, διαχειρίζονται σε μεγάλο ποσοστό από τα ίδια άτομα που ανήκουν ιδεολογικά στον Σύριζα.

Ο Σύριζα λοιπόν διαχρονικά θα εξακολουθήσει να πλαισιώνει την κρατική γραφειοκρατία της εξουσίας της αριστεράς (συμπεριλαμβανομένης της συνδικαλιστικής ολιγαρχίας), οι δε πολιτικές του θέσεις θα περιστρέφονται γύρω από αυτή την οικονομική πραγματικότητα. Εάν ποτέ η Ελληνική κοινωνία μπορέσει να ξεπεράσει τις ιδεολογικές της αγκυλώσεις και εμμονές για την περιεχόμενο και την ουσία των λέξεων«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ » και αλλάξει ιδεολογική κατεύθυνση, τότε και μόνο θα μπορέσει να απαλλαγεί από την ιδιάζουσα πνευματική, ιδεολογική και οικονομική υπανάπτυξη στην οποία την έχει καταδικάσει η ιδιότυπη συντεχνιακή ιδεολογία του Σύριζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ