Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ-ΜΑΡΤΥΡΙΑ Κ. ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟY



Ο καθηγητής Κ. Δεσποτόπουλος, πολιτικός και νομικός σύμβουλος του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (ΚΚΕ), διατελέσας και βουλευτής της ΕΔΑ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» την 11η Ιανουαρίου 1982 αναφέρει [1]:

«..Ο Άρης Βελουχιώτης μου είχε εκμυστηρευθεί ότι ήταν ανίκανος, αποδίδων την πάθηση του σε βασανισμό της Αστυνομίας…Ένα τελικό συμπέρασμα που μπορώ να πω, είναι ότι ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ ήταν μία δυνατή, αλλά διχασμένη (σχιζοφρενική) προσωπικότητα. Υπέφερε από ψυχικά τραύματα, π.χ. από ισχυρότατο πλέγμα μειονεξίας λόγω της διαγραφής του από το ΚΚΕ, εξ αιτίας μίας δήλωσης μετανοίας που είχε κάνει στο απώτερο παρελθόν. Υπέφερε ακόμα και από άλλα, ειδικής φύσεως απωθημένα, δημιουργημένα από ορισμένη λειτουργική ανεπάρκεια, …..Εξ άλλου η λειτουργική ανεπάρκεια, για την οποία μου είχε μιλήσει ο ίδιος, του προκαλούσε αντισταθμιστική ψυχική αντίδραση και τότε γινόταν ένας επιθετικός, σκληρός και αδυσώπητος άνθρωπος… »

[1] Δ. Κούκουνα «’Αρης Βελουχιώτης, ο αμφιλεγόμενος καπετάνιος του ΕΛΑΣ», εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝ, Αθήναι 2006.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ