Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Γιατί άραγε η Ευρώπη απαξίωσε την παραγωγική διαδικασία, που αποτελεί την μοναδική πηγή παραγωγής πλούτου των κρατών, ενώ παράλληλα στήριξε την ανάπτυξη των υπηρεσιών; Η απάντηση βρίσκεται μάλλον στις αντιφάσεις του τεχνικού μορφώματος της Ευρώπης και έχουν ιδεοπολιτική βάση . Τα τελευταία 30 χρόνια έχει αναπτυχθεί μία ιδιόμορφη γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες, διακλαδιζόμενη και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αριθμεί πάνω από 70 χιλιάδες καλοπληρωμένους γραφειοκράτες, και αποτελεί πιστό αντίγραφο της πάλαι ποτέ ένδοξης Σοβιετικής γραφειοκρατίας. Ο αντιπαραγωγικός αυτός οργανισμός έχει την δική του δυναμική, τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας και τα δικά του «εργαλεία (Instruments)» επιβολής αποφάσεων στα κράτη μέλη, μαζί βέβαια με τους πολιτικούς, εντελώς αποκομμένος από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Οι ηγετικές θέσεις του γραφειοκρατικού αυτού μηχανισμού, έχουν επανδρωθεί σχεδόν αποκλειστικά από άτομα τα οποία έχτισαν την καριέρα τους μέσα από τους μηχανισμούς της εξωκοινοβουλευτική αριστεράς, η των αριστερών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο κ. Μπαρόζο π.χ στην νεότητα του υπήρξε ηγετικό στέλεχος Μαοϊκής οργάνωσης με πλούσια «επιχειρησιακή» δράση στην Πορτογαλία. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της κ. Δαμανάκη, η οποία κατέλαβε την θέση του επιτρόπου αλιείας της Ένωσης. Είναι λοιπόν προφανές, ότι το γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών περιείχε μία ενδογενή αντίφαση. Από την μία εκλήθη να υπηρετήσουν ένα καπιταλιστικό σύστημα, και από την άλλη η ιδεολογία των μεγαλοστελεχών του επέβαλε την αποδόμηση των παραγωγικών δομών που στηρίζουν την κοινωνία (τον καπιταλισμό κατά την αντίληψή τους). Η παραγωγή κατά αυτούς, είναι στενά συνδεδεμένη με την «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και συνεπώς θα πρέπει να αποδυναμωθεί. Η ιδεοληψία τους βεβαίως δεν τους εμπόδισε να εκμεταλλευθούν την αδιαφανή και δυσκίνητη δομή του γραφειοκρατικού συστήματος, για να αυξήσουν την περιουσία τους. Επίτροποι έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και μερικοί από αυτούς κατέληξαν στην φυλακή (π.χ. η Γαλλίδα επίτροπος για την Έρευνα και την Τεχνολογία). Σχεδόν όλοι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, διατηρούν γραφεία «Ευρωπαϊκών προγραμμάτων» στις χώρες τους, όπου τα δισεκατομμύρια των κοινοτικών κονδυλίων καταλήγουν στις τσέπες τους. Στην Ελλάδα ανεπτύχθησαν «ενδιάμεσες δράσεις» μεταξύ γραφειοκρατίας και παραγωγής, όπου ο πακτωλός των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξαν και υποστηρίζουν δράσεις διαχείρισης ανύπαρκτων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και όχι τις παραγωγικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας στην χώρα μας. Όσο πιο διεφθαρμένη πολιτικό σύστημα διαθέτει μία χώρα, ,όσο λιγότερες ηθικές αξίες και αντοχές έχει η κοινωνία της, τόσο περισσότερο ο πακτωλός του χρήματος που εισρέει από την Ευρωπαϊκή ένωση θα την αποσαθρώνει μέχρι να την διαλύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ