Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

RICHARD SOMMERS




Του Σάββα Καλεντερίδη


Ο κ. Ριχάρδος Σωμερίτης, στο άρθρο του που ακολουθεί, παίρνοντας αφορμή από ανεύθυνες και συκοφαντικές ενέργειες κάποιων μπλόγκερς, καλεί την κυβέρνηση να εποπτεύει καλύτερα το διαδίκτυο και να "καθήσει" στο σκαμνί τους άτακτους μπλόγκερς και τις κρατικές υπηρεσίες που πιθανόν κρύβονται πίσω τους.
Δεν είδαμε πουθενά διαμαρτυρία του κ. Σωμερίτη για τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι συνάδελφοί του δημοσιογράφοι ασκούν τη δημοσιογραφία, τρόπος που τους εξασφαλίζει τα εκατομμύρια ευρώ. Ούτε τον είδαμε να καταφέρεται εναντίον του ΔΟΛ, που έβαλε την ΤΡΑΒΕΛ ΠΛΑΝ να ιδρύσει γραφείο μέσα στο υπουργείο εξωτερικών, εκβιάζοντας προφανώς πολιτικούς δια των μέσων που ελέγχει, σε ένα από τα οποία εργάζεται και αμοίβεται ο κ. Σωμερίτης.
Η διαπλοκή, η βρωμιά και η δυσωδία είναι αλλού κ. Σωμερίτη. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα καταλάβετε τί λέω.
Για παράδειγμα, θυμηθείτε τις αθλιότητες που κατήγγειλε ο συνάδελφός σας κ. Βασιλάκης, για εγκληματική ομάδα δημοσιογράφων και πολιτικών που συσκέπτονταν στο σπίτι πρώην υπουργού εξωτερικών, με σκοπό να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψη έντιμων ανθρώπων και να τους καταστήσουν αναξιόπιστους μάρτυρες ενός διεθνούς εγκλήματος, που έγινε εις βάρος του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.
Εσείς συμμετείχατε σε εκείνες τις συσκέψεις κ. Σωμερίτη;
Μήπως εκτός του ότι συνιστούν εγκληματική ομάδα, θυμίζει και λίγο φασισμό η συμμετοχή σε τέτοιες άθλιες ενέργειες κ. Σωμερίτη;
Εκεί είναι το πρόβλημα κ. Σωμερίτη, στο βαθύ κράτος της διαπλοκής και της διαφθοράς πολιτικών-ΜΜΕ, που έφερε τη χώρα στην κατάσταση που είναι, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΔΟΛ, το οποίο υπηρετείτε.
Όσον αφορά δε το διαδίκτυο, δεν χρειάζεται ειδική παρέμβαση της κυβέρνησης. Αυτό που προτείνετε κρύβει μέσα του και λίγο φασισμό, που λεκτικά τον απεχθάνεστε. Πρόβλημα με αυτούς που βρίζουν και συκοφαντούν στο διαδίκτυο υπάρχει, όπως υπάρχει και στον τύπο και τα άλλα ΜΜΕ. Όποιος θίγεται, προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του.
Γιατί ζητάτε ειδικές ρυθμίσεις για το διαδίκτυο. Εσείς ο δημοκράτης; Μήπως κάποιοι ενοχλούνται από την ελευθερία έκφρασης που παρέχει το διαδίκτυο και δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τα σχέδιά τους, όπως το σχέδιο Αννάν που με πάθος υποστηρίξατε ή το βιβλίο ιστορίας του έκτης δημοτικού, που επίσης με πάθος υποστηρίξατε;

Κατάλογοι ανθελλήνων

Ριχάρδος Σωμερίτης, Το Βήμα, 26/11/2009
Κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο από ανώνυμο ακροδεξιό μπλογκ (το επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο επώνυμο δικό του) ένας κατάλογος «ανθελλήνων». Περιλαμβάνει αρκετές δεκάδες πολίτες: πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς, επαγγελματίες κ.ά., ζωντανούς και μη- γιατί περιλαμβάνει και πεθαμένους όπως τους πολύτιμους και αξέχαστους Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Ρένα Πατρικίου.

Η πρώτη ανάγνωση του καταλόγου είναι καταθλιπτική: μόνον αυτοί είμαστε; Αλλά γρήγορα καταλαβαίνει κανείς ότι οι συντάκτες του έχουν πραγματικά ελλιπέστατη πληροφόρηση: δεν περιλαμβάνουν στο πόνημά τους πολλούς διάσημους και πολλές διάσημες ανθέλληνες και ανθελληνίδες. Η κακή τους πληροφόρηση για πράγματα που είναι μάλιστα δημόσια οδηγεί στην υποψία ότι η «λίστα» μπορεί να προέρχεται από κάποια γραφειοκρατική αρμόδια υπηρεσία.

Σαν φορολογούμενος πολίτης αξιώνω φυσικά καλύτερη δουλειά από αυτές τις ειδικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα την ΕΥΠ. Αλλά αξιώνω και από την κυβέρνηση να βρεθούν όσοι, πράκτορες ή ιδιώτες, κατασκευάζουν στα σκοτεινά τέτοια ντοκουμέντα σε βάρος δήθεν εχθρών της πατρίδας. Ποιος άλλος θα μπορούσε να προστατεύσει από τον κάθε φανατικό τα θύματα των καταλόγων ενώ ασκούν δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης απόψεων;

Κυρίως που το «σπορ» αυτό δεν είναι δα και τόσο νέο. Δεν θα αναφερθώ στα παλιά χρόνια του Εμφυλίου, της περιόδου που ακολούθησε με κολοβή δημοκρατία και της χούντας. Αλλά στις δύο τελευταίες δεκαετίες των νεο-μακεδονομάχων και των επίδοξων τουρκοφάγων. Με την ανοχή, αν όχι και με τη χρηματοδότηση των Αρχών, στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία κάθε πολίτης που είχε άποψη διαφορετική σε σχέση με τους μονοδιάστατους δήθεν εθνοπρεπείς μύθους, ακόμη και για τα Βαλκάνια, έβλεπε το όνομά του να σέρνεται εδώ κι εκεί με την κατηγορία του πληρωμένου προδότη!

Oταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατάλογοι «ανθελλήνων» οι συντάκτες τους είναι ανώνυμοι, όπως όλα τα κοράκια των ανώνυμων μπλογκ του Διαδικτύου και της δήθεν «δημοσιογραφίας των πολιτών». Οταν πασίγνωστοι αρθρογραφούντες σε μεγάλες εφημερίδες γράφουν τα ίδια αποφεύγουν κάθε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα: στηλιτεύουν είτε ηγέτες είτε κατηγορίες πολιτών. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση τα «πατριωτικά» κοράκια ανήκουν στο ίδιο σύστημα φανατικών συκοφαντών, ενώ τα θύματα δύσκολα μπορούν να αντιδράσουν. Φυσικά, ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η υποψήφια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντόρα Μπακογιάννη, θύματα και οι δύο της ίδιας προπαγάνδας που τους χαρακτηρίζει «αμερικανάκια» και «όργανα ξένων συμφερόντων», θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο σκαμνί ορισμένους «βαθυστόχαστους» συκοφάντες τους και τα αξιοπρεπή αφεντικά τους, αλλά με ποιο πολιτικό κόστος! Ετσι, το αποφεύγουν. Δυστυχώς, γιατί τελικά τα σπασμένα σε βάρος της τιμής μας τα πληρώνουμε εμείς.
somerit@otenet.gr




2 σχόλια:

  1. Διερωτώμαι ποίοι είναι ρατσιστές;
    Οι Έλληνες που δεν αντιδρούν στην άλωση κι μετατροπή της χώρας τους σε τριτοκοσμικό μουσουλμανικό εφιάλτη, η ο κ. Richard Somers και η παρέα του, που μισούν κάθε τι Ελληνικό και έχουν ενορχηστρώσει το συστηματικό πογκρόμ (με τα χρήματα των παρακρατικών ΜΚΟ) εναντίον των Ελλήνων στην ίδια τους την πατρίδα αλλά «Τούρκα»;

    ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "RICHARD SOMMERS":

    Διερωτώμαι ποίοι είναι ρατσιστές;
    Οι Έλληνες που δεν αντιδρούν στην άλωση κι μετατροπή της χώρας τους σε τριτοκοσμικό μουσουλμανικό εφιάλτη, η ο κ. Richard Somers και η παρέα του, που μισούν κάθε τι Ελληνικό και έχουν ενορχηστρώσει το συστηματικό πογκρόμ (με τα χρήματα των παρακρατικών ΜΚΟ) εναντίον των Ελλήνων στην ίδια τους την πατρίδα αλλά «Τούρκα»;

    ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ