Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

META 66 XΡONIA ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ DAVID WALLACE ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ


Δόθηκε στην δημοσιότητα η μέχρι σήμερα απόρρητη έκθεση του ταγματάρχη David Wallace που φυλασσόταν στα Βρετανικά Κρατικά αρχεία, ο οποίος το 1943 εστάλη ως απεσταλμένος του Foreign Office στην Ελλάδα, με σκοπό την αποτίμηση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης στα Ελληνικά βουνά ( David Wallace, ¨Βρετανική πολιτική και αντιστασιακά κινήματα στην Ελλάδα¨, επιμέλεια Π. Σ. Μακρής-Στάικος, Ωκεανίδα, Αθήναι 2009). Το βιβλίο προλογίζει ο Σ. Καλυβάς.

Η έκθεση είναι ένα σημαντικότατο έγγραφο το οποίο απεικονίζει την πραγματική κατάσταση το 1943, τους σκοπούς του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ(ΚΚΕ), την μαχητική ικανότητα του ΕΛΑΣ, και συγκρίνει τον ΕΔΕΣ με τον ΕΛΑΣ ως προς τις μεθόδους και τις τακτικές, καθώς και την συμπεριφορά στον άμαχο πληθυσμό. Τέλος η έκθεση απομυθοποιεί τους μύθους της «Εθνικής Αντίστασης» του ΕΛΑΣ, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η ιδεολογική βάσει του Ελληνικού κράτους μετά την μεταπολίτευση.

O D. Wallace στην έκθεση παρουσιάζει τον ΕΛΑΣ ως ένα απείθαρχο και ανεκπέδευτο σύνολο ατάκτων οι οποίοι είναι απρόθυμοι να συγκρουσθούν με τα στρατεύματα κατοχής. Το μόνο ενδιαφέρον τους είναι η εξουδετέρωση των άλλων εθνικιστικών ομάδων, όπως του Ζέρβα και του Ψαρρού. Η παρουσία της Βρετανικής Στρατιωτικής αποστολής (SOE) εστιάζεται στον συνεχή αγώνα της αποφυγής της εμφύλιας σύρραξης, ενώ τα σαμποτάζ εναντίον του κατακτητού, διενεργούνται με πρωτοβουλία των Βρετανών αξιωματικών και αποκλειστικά μόνο από αυτούς αφού οι αντάρτες του ΕΛΑΣ είναι απρόθυμοι να συμετάσχουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.


« .. η αποτελεσματικότητα και η ευρεία εξάπλωση του ΕΑΜ στηρίχτηκε στην βία. ¨όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες επιτάσσονται ως αναγκαία ,ενώ ο Ζέρβας ανέκαθεν πλήρωνε για αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ομάδες του. ¨όταν χρεαιαζόταν, αυτή την μη δημοφιλή επίταξη την επέβαλλαν με λεηλασίες, βασανιστήρια, βιασμούς και φόνους…οι χωρικοί τουλάχιστον στην δυτική Θεσσαλία θα έδιναν τα πάντα για να απαλλαγούν από τον ζυγό του ΕΑΜ…Οι αντάρτες του ΕΑΜ είναι κακά εκπαιδευμένοι και απείθαρχοι..λίγοι από αυτούς προτίθενται σοβαρά να πολεμήσουν τον άξονα. Σίγουρα δεν συμμετέχουν στην τελευταία σειρά των επιχειρήσεων για την καταστροφή των μέσων επικοινωνίας του εχθρού. Όλη η δουλειά έγινε από τους ίδιους Βρετανούς ξιωματικούς».

« ..Τις περισσότερες ομιλίες της εκφωνούσε ο Σαράφης, άλλοτε κρατούμενος του ΕΛΑΣ , σήμερα στρατιωτικός διοικητής του. Πρόκειται για έναν ματαιόδοξο, φιλόδοξο, χαζό, πεισματάρη, αντιπαθή και κακότροπο άνθρωπο,..υπήρχε μετά ο Άρης Βελουχιώτης…Μέλη της Βρετανικής αποστολής τον έχουν δει να μαστιγώνει ανθρώπους ο ίδιος και να τους χύνει βραστό λάδι στα πόδια.. είναι ανελέητός και προφανώς σαδιστής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ