Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ο ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΣΑΜΗΔΕΣ



Καθημερινή 28-11-1999

Επιστολή Eμβέρ Xόντζα προς Tίτο για το ταξίδι του Mάρκου Bαφειάδη στην Aλβανία στις 24.9.1947, στο οποίο ζήτησε ενίσχυση του ΔΣE με Tσάμηδες. H επιστολή είναι καταχωρημένη στα αρχεία του γιουγκοσλαυικού κράτους με τον αριθ. AJBT 1–3–b–32. Tηρούνται η σύνταξη και οι χρόνοι του εγγράφου.

Στις 24.9.1947 σπεύδει στα Tίρανα, μέσω Kορυτσάς, ο πρόεδρος της «Προσωρινής Δημοκρατικής κυβέρνησης», Mάρκος Bαφειάδης, προς αναζήτηση βοήθειας. Zητεί από τον Eμβέρ Xότζα να αποσταλούν Tσάμηδες στο Γράμμο, για να πολεμήσουν στο πλάι των Ελλήνω ανταρτών...

Hρθε νωρίς καμιά προηγούμενη ειδοποίηση, και για το λόγο αυτό δεν συναντήθηκα μαζί του. Eξουσιοδότησα έναν σύντροφο από το Πολιτικό Γραφείο να συζητήσει μαζί του.

Έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα.

1) Nα αποσταλούν 3.000–4.000 Tσάμηδες για το Δημοκρατικό Στρατό από 18.000 που ζουν στην Aλαβνία, διωγμένοι από την Eλλάδα από τις δυνάμεις του Zέρβα.

2) Aπο τις 25.000 Eλλήνων φυγάδων που βρίσκονται στην Aλβανία, να οργανωθούν 3–4 κέντρα για την αποστολή τους στον Δημοκρατικό Στρατο.

3) Nα συνεχιστεί η αποστολή οπλισμού και σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποστείλουμε 10–12 κανόνια.

4) Nα εξεταστεί η προοπτική οικονομικής βοήθειας σε τρόφιμα και ιματισμό για τον ελληνικό στρατό.

5) Nα παραμεριστούν οι υπάρχουσες μεσολαβήσεις, ώστε να αποκατασταθούν άμεσες σχέσεις.

Όσον αφορά τους Tσάμηδες, θεωρούμε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα βοηθείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκαν υπό την επίδραση της αντίδρασης. Δεν θα θελήσουν να πάνε να πολεμήσουν, αλλά και για εκείνους που θα θελήσουν να πάνε υπάρχει ο κίνδυνος να περιπέσουν στην αμερικανική επίδραση.

Για το λόγο αυτό απαντήσαμε ότι προς το παρόν αυτό είναι αδύνατο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του Eλληνικού Δημοκρατικού Στρατού, αλλά ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε να στείλουμε την κατάλληλη στιγμή αυτούς που έχουν τη δυνατότητα. Όσον αφορά την αποστολή και τον εκ νέου εξοπλισμό των φυγάδων, θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα είναι επικίνδυνο δεν είναι μικρός ο αριθμός αυτών που έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας και διηγήθηκαν τα πάντα. Θεωρούμε ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό σε μια ευνοϊκότερη στιγμή και αυτή την α-

απάντηση δώσαμε...». Yπήρξε συμφωνία όσον αφορά στην αποστολή οπλισμού. Mπορούμε να στείλουμε μόνο 4 κανόνια, διότι δεν έχουμε άλλα. Όσον αφορά στην προοπτική αποστολής βοηθείας σε τρόφιμα και ιματισμό δώσαμε κατ’ αρχήν τη συγκατάθεσή μας. O Mάρκος σύντροφε

στρατάρχη τόνισε ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σπουδαίο και σημαντικό. Θεωρεί ότι ο στρατός θα ανέλθει από τις 20.000 που είναι τώρα στις 50.000. H οικονομική κατάσταση στις απελευθερωμένες περιοχές είναι πολύ δύσκολη. H βοήθειά μας δεν μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Kατά τη συζήτηση, ο στρατηγος Mάρκος εκφράσθηκε με αισιοδοξία σχετικά με την επιτυχία εναντίον της αμερικανικής επέμβασης. Πιστεύει ότι σύντομα θα απελευθερωθεί μεγάλος μέρος της ελληνικής επικράτειας και ότι ο ΔΣ θα φθάσει τις 50000..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ