Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Η περιπέτεια της αποκρυπτογράφησης της γραμμικής Β από τον M. Ventris (Εβραϊκής καταγωγής) [1] απέδειξε ότι η γραφή «γραμμική Β» είναι καθαρά Ελληνική χωρίς καμία Σημιτική επίδραση.

Ο Evans (που έφερε στην επιφάνεια τα ερείπια της Κνωσού), επηρεασμένος από την Αγγλοσαξωνική θεώρηση της ιστορίας αναφορικά με την αρχαία Ελλάδα, η οποία απέριπτε την Ελληνοκεντρικότητα της ιστορίας και του πολιτισμού την εποχή της δεκαετίας του 1930-1940, αρνήθηκε την Ελληνικότητα του Μινωικού, Μυκηναϊκού και πρώιμου Κυπριακού πολιτισμού υποστηρίζοντας με πάθος «τις Σημιτικές καταβολές του». Η ιδεοληψία του Evans τον απέτρεψε από το να αποκρυπτογραφήσει την Κυπριακή Γραμμκή Β, πράγμα που θα ήταν εύκολο έχοντας ως αφετηρία μόνο από την υπόθεση ότι είναι Ελληνική. Έτσι δεν μπόρεσε να συνδέσει την λέξη «5+» με την εικόνα της κεφαλής ενός ίππου και να χρησιμοποιήσει την Ελληνική λέξη «πόλος» που ήταν και το κλειδί της αποκρυπτογράφησης. Με τον ίδιο τρόπο απέτυχε να συνδέσει την εικόνα μίας ληκύθου με τρία πόδια με την φωνητική φράση «tiripo eme powe owowe» που ο Ventris αποκρυπτογράφησε σαν «Τρίποδας λέβητας με μία λαβή σε ένα πόδι».Η σημασία των τριών λέξεων στα Ελληνικά , eme (εμοί, δοτική του ένα), pode (ποδεί, δοτική του πόδι), και owowe (με ένα αυτί/λαβή). Η πόρτα είχε ανοίξει…

Στην απλή επιτύμβια πλάκα του Ventris στο χωριό wellford του Northhamptonshire είναι γραμμένες οι λέξεις:

ΜΑΙΚΛ ΒΕΝΤΡΙΣ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. 1922-1956.

[1] Andrew Robinson, Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε την Γραμμική Β, Εκδόσεις Πτατάκη, Αθήνα Ιούλιος 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ