Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

New York Times 16-02-2010

Βερολίνο – Την ίδια στιγμή που οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν τη Δευτέρα να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη διάσωση της Ελλάδας και του Ευρώ, η δυσαρέσκια της αντιπολίτευσης στην Γερμανία αυξήθηκε σε αυτό που αποκαλούν spendthrifts προς τα νότια (μεταφορά οικονομικών πόρων προς τον νότο), μετά από χρόνια λιτότητας στην Γερμανία.

Στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες συμμετείχαν οι συντηρητικοί, Christine Lagarde της Γαλλίας, Jyrki Katainen της Φινλανδίας, Giulio Tremonti της Ιταλίας και Wolfgang Schäuble της Γερμανίας.

Η δημοσιονομική κρίση, που έχει πανικοβάλει την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει την αξία του ευρώ, ανάγκασε τους φορολογούμενους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να αναλογισθούν πόσο στενά είναι συνδεδεμένη η μοίρα τους, σε αντίθεση με τους επιπόλαιους πολιτικούς, οι οποίοι στην δεκαετία του 1990 βιάσθηκαν να δημιουργήσουν το κοινό νόμισμα, παρά τις αντιρήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.


Η κρίση αυτή απέδειξε το πόσο ισχυρή παραμένει στην Ευρώπη η εθνική ταυτότητα σε σχέση με την ανύπαρκτη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η αλληλεγγύη, τουλάχιστον στα μάτια των περισσότερων ψηφοφόρων, σταματά στα εθνικά σύνορα.

Παρά την λαϊκή αντιπολίτευση να βοηθήσει την Ελλάδα, οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία να επιδιώξουν την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνία, δεδομένου ότι η προοπτική του οικονομικού χάους είναι πιο τρομακτική από την οργή των ψηφοφόρων.

"Ακριβώς όπως Ομπάμα δεν πρόκειται να αφήσει μια μεγάλη τράπεζα να αποτύχει, η Ευρώπη δεν πρόκειται να κλωτσήσει τον ενοχλητικό παρία έξω από το σύστημα", δήλωσε ο Josef Joffe, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Όμως πρόσθεσε ότι ο λόγος αυτός δύσκολα θα γίνει αποδεκτός από τους ψηφοφόρους.

"Η Ευρώπη έχει γίνει ένα τεράστιο κράτος πρόνοιας για όλους, για τα κράτη καθώς και τα άτομα», είπε.

Υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είπε στους ομολόγους του τη Δευτέρα ότι μια πιο αποφασιστική δέσμευση η Ευρώπη να βοηθήσει τη χώρα του ήταν αναγκαία για την απόκρουση των κερδοσκόπων. Άλλοι υπουργοί της ζώνης του ευρώ υπέδειξαν στην Ελλάδα την χρήση σύνθετων χρηματοπιστωτικών μέσων που έχει εκπόνησε η Wall Street για να καλύψουν το χρέος και έκαναν έκκληση για την καταστολή των κρατικών δαπανών, αντί να υιοθετήσουν κάποιο πακέτο βοήθειας που θα ηρεμούσε τις αγορές.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν την παροχή εγγυήσεων από τους Έλληνες ότι θα τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους, πριν να προσφέρουν κάποια οικονομική ενίσχυση. Η επιφυλακτικότητα τους προέρχεται επίσης από την αρχή «ότι κάθε σπίτι πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνο του».
Εδώ στη Γερμανία, οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των πολιτών αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική συνδρομή για την Ελλάδα. Ακόμα χειρότερα, μια έρευνα που κυκλοφόρησε την Κυριακή από την εφημερίδα Bild έδειξε ότι μια μικρή πλειοψηφία των Γερμανών, το 53 τοις εκατό, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε η Ελλάδα να αποβληθεί από την ζώνη του ευρώ. εξ ολοκλήρου,
"Κάθε χώρα έχει τις δικές της οφειλές της», δήλωσε ο κ. Kristin LAUTENSCHLAGER, 70, συνταξιούχος στο Βερολίνο, ο οποίος είπε ότι αντιτίθεται στο γεγονός τα γερμανικά χρήματα να σώσουν την Ελλάδα.
"Η Γερμανία δεν είναι πλέον τόσο πλούσια χώρα, και έχει τα δικά της προβλήματα να αντιμετωπίσει προτού λάβει μέριμνα για την Ελλάδα."

Οι Γερμανοί υπέστησαν την τελευταία δεκαετία μείωση των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων, ενώ ο μέσος Γερμανός πολίτης δέχεται απρόθυμα την στασιμότητα των μισθών, προκειμένου να καταστεί η οικονομία τους πιο ανταγωνιστική. Μετά από πολλά χρόνια λιτότητας, η εγκατάλειψη του σκάφους, εκτός από θέμα χρημάτων, είναι και θέμα αρχών, αφού οι πολιτικοί υποσχέθηκαν ότι ποτέ πιά δεν θα έσπευδαν να στηρίξουν τους γείτονές τους εις βάρος της Γερμανίας.

Η κρίση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Κατά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κα Μέρκελ με βεβαιότητα αποκάλεσε την κρίση «Αμερικανικό πρόβλημα», και αντιστάθηκε όσο το δυνατόν, στις εκκλήσεις της άλλης πλευρά του Ατλαντικού για περισσότερες κρατικές δαπάνες που θα αναθέρμαιναν την οικονομική ανάπτυξη.

Τώρα με την ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας, η οικονομία της Γερμανίας παρουσιάζει στασιμότητα κατά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση την Παρασκευής από τη δημόσια στατιστική υπηρεσία.

"Υπήρξε μια πίστη στην αρχή ότι η οικονομική κρίση ήταν ένα αμερικανικό πρόβλημα. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει συνοχή στην Ευρώπη. Έχετε ενγενή τον αστάθμητο παράγοντα εντός της ίδιας ζώνης, "είπε ο Τζάκσον Janes, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σύγχρονων Γερμανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

"Τώρα πρέπει να πληρώσετε για την Ελλάδα και ο καθένας προσπαθεί να καταλάβω πώς δεν θα υπάρξει πολιτικό κόστος στην Γερμανία» είπε ο κ. Janes.

Στη Γερμανία, έχει θερμανθεί η συζήτηση σχετικά με τις ενισχύσεις για την ενίσχυση των Ελλήνων την περασμένη εβδομάδα, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε ότι η αντιλαϊκές εργασιακές-μεταρρυθμίσεις της αγοράς, γνωστές ως Hartz IV, μπορεί να έχει πάει πολύ μακριά αφού εισηγείται την περικοπή των παροχών για τους ανέργους της χώρας. Πως θα μπορούσε λοιπόν η Γερμανία σε μία τέτοια στιγμή να βοηθήσει τους Ελληνες;

"Δεν μπορώ να εξηγήσω με βάσει το Hartz IV, ότι ο Γερμανός εργαζόμενος δεν θα λάβει αύξηση ούτε ένα λεπτό, αλλά ορισμένοι Έλληνες παίρνουν σύνταξη στα 63», δήλωσε ο Michael Fuchs, αναπληρωτής ηγέτης του Κοινοβουλίου του κόμματος της κ. Μέρκελ, την Κυριακή στην εφημερίδα Die Welt.

Η έλλειψη κοινών φορολογικών πολιτικών για την Ένωση σημαίνει εγγενή αστάθεια για το ευρώ. Αυτή η εσωτερική αντίθεση καλύφθηκε μέχρι σήμερα λόγω ανάπτυξης.

Τώρα είναι σαφές ότι σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τη δύναμη να βοηθήσει μεμονωμένες πολιτείες, η Ευρώπη στερείται των μηχανισμών για την στήριξη μεμονωμένων εθνών, και αυτή η αδυναμία προκαλεί σοβαρούς ενδοιασμούς για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.


"Δεν ανησυχούμε για την αμερικανική οικονομία επειδή η Καλιφόρνιας έχει προσωρινά προβλήματα και χρειάζεται ένα πρόγραμμα λιτότητας", δήλωσε ο Adam Posen, ένας διακεκριμένος αναλυτής στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

Μια διάσωση της Ελλάδας δεν θα είναι τόσο δύσκολη όσο παρουσιάζεται στην δημόσια συζήτηση, είπε ο κ. Posen.

"Το ποσό των πρόσθετων φορολογικών ενισχύσεων που απαιτούνται για την Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλο", είπε. «Σε πολιτικό επίπεδο είναι ευαίσθητη, αλλά οικονομικά το κόστος είναι υπερεκτιμημένο κατά πολύ έναντι των ωφελειών που αναμένονται."

Όμως οι ψηφοφόροι στη Γερμανία θεωρούν την απόφαση να διασώθεί η Ελλάδα ως το πρώτο βήμα σε αυτό που θα είναι μια μακρά διαδικασία διάσωσης χωρών που επιδιώκουν ελεημοσύνες. "Μετά την Ελλάδα θα είναι απλώς άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία», δήλωσε ο Πάτρικ Klomfas, 28, ένας άνεργος μηχανικός αυτοκινήτων, ο οποίος τη Δευτέρα ήταν να επισκεφθεί το γραφείο απασχόλησης στη γειτονιά του Βερολίνου Lichtenberg.

"Οι πολιτικοί θα κάνουν στο τέλος αυτό που θέλουν," είπε ο κ. Klomfas, ο οποίος είναι άνεργος από τον Οκτώβριο."Κανείς δεν ήθελε το ευρώ, αλλά το ευρώ υπάρχει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ