Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η ΙΤΑΛΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΛΥΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ



TO ΒΗΜΑ, 19 OΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που βρίσκεται νότια της Σικελίας, σχεδόν απέναντι από τις αφρικανικές ακτές, δεν κυκλοφορούν πλέον παράνομοι μετανάστες. «Πρόκειται για επίλυση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στο νησί που έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ή για κουκούλωμα;» ρωτά η γερμανική Deutsche Welle.

Η Λαμπεντούζα είναι το νησί που σε τακτά χρονικά διαστήματα στοιβάζονται χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από την Αφρική, καθώς γεωγραφικά αποτελεί την είσοδο στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι κατάφεραν, μέσα στον περασμένο χρόνο, να φθάσουν μέχρι εκεί.

Σήμερα, όμως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της DW, ο προσφυγικός καταυλισμός στην κοιλάδα της Ιμπριάκολα είναι άδειος. Ούτε ένας παράνομος μετανάστης δεν κυκλοφορεί. Η αντιπρόεδρος του καταυλισμού Πάολα Σιλβίνο, είπε σχετικά: «Είναι τελείως σουρεαλιστικό. Υπήρχαν μέρες που στον καταυλισμό βρίσκονταν έως και 1.500 άτομα και τώρα είμαστε μόνον εμείς».

Οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται…

Γιατί όμως ο καταυλισμός είναι άδειος; Όσο γι' αυτό η Πάολα Σιλβίνο δε θέλει να πει λέξη. Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, από τη Λέγκα του Βορρά, δηλώνει πολύ ικανοποιημένος με την πολιτική του. Από τον περασμένο Μάιο σταματάει τους παράνομους μετανάστες στην ανοιχτή θάλασσα και τους στέλνει πίσω στη Λιβύη, χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για άσυλο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι προφανές πως η Ιταλία, μ' αυτήν την τακτική, αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων.

Αλλωστε, η Λαμπεντούζα ήταν παγκοσμίως γνωστή μέσα από τις τηλεοπτικές εικόνες, οι οποίες έδειχναν δυστυχισμένους μετανάστες να κατακλύζουν το νησί. Τώρα, δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες, επομένως δεν υπάρχουν εικόνες, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιταλού πολιτικού.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως ανεκόπη η επιθυμία και η προσπάθεια των μεταναστών να μπουν στην Ιταλία. Μόνον που όσοι συλλαμβάνονται, τώρα μεταφέρονται στο λιμάνι Εμπεδοκλής της Σικελίας ή κάπου αλλού, εάν προηγουμένως δεν έχουν προλάβει να τους γυρίσουν πίσω στις αφρικανικές ακτές.

Οι υπάλληλοι, πάντως, στον προσφυγικό καταυλισμό της Λαμπεντούζα εξακολουθούν να είναι επί ποδός. «Είμαστε πάντα επί ποδός. Το προσωπικό βρίσκεται όλο το 24ωρο εδώ. Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν στη διοίκηση. Υπάρχει μια οργανωμένη παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση που έρθει κάποιος, αλλά προς το παρόν δεν είναι κανείς εδώ» ανέφερε η Πάολα Σιλβίνο.

Ο καταυλισμός του νησιού, χωρητικότητας 850 ανθρώπων, είναι άδειος και τα σχέδια για το χτίσιμο ενός άλλου φαίνεται ότι ματαιώνονται. Οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν πολύ μεγάλες. Εξίσου μεγάλες ήταν και οι διαμαρτυρίες μέσα στον καταυλισμό, που οδήγησαν τους πρόσφυγες να καίνε τα στρώματα των κρεβατιών τους. Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών θεωρεί πως βρήκε τρόπο, ώστε να καλύψει το θέμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ