Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ


Στις 30 Αυγούστου 2007, δεκαπέντε μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές, ο τ. Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης, υπέγραψε τη «έγκριση της ολικής και διηνεκούς άρσης προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ακινήτου της οδού Δ. Αρεοπαγίτου 17, ώστε τούτο μετά από προηγούμενη αναγκαστική απαλλοτρίωση να κατεδαφιστεί.

Τα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο που ανεγέρθηκε το 1930 είναι έργο του Ηπειρώτη αρχιτέκνονα Βασίλη Κουρεμένου (1875-1957) και, είναι το ωραιότερο δείγμα αρχιτεκτονικής Art-Deco και Νεοκλασικισμού στην Αθήνα.

Οι αόρατες οικονομικές πτυχές της αναγκαστικής απαλλοτριώσεις, καλύφθηκαν κάτω από το πέπλο της «ανάγκης να συνομιλεί το αναψυκτήριο» του αυθάδους δημιουργήματος του Τσούμη-Φωτιάδη με τον Παρθενώνα.

Υπήρξαν πολλές οι απόψεις για το θέμα. Στην διαμαρτυρία μέσω συλλογής υπογραφών έξω από το κτήριο η άποψη ενός 12χρονου παιδιού εκφράστηκε ως «η φυσιολογική εξέλιξη του εποικισμού της Ελλάδος από μία νέα νεοβάρβαρη και απαίδευτη φυλή».

Ο Jack Lang τ. Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας είπε: «..περπατούσα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας….Τη διαθεσή μου χάλασε η πληροφορία ότι πρόκειτα να γκρεμιστούν κτήρια ιστορικής αρχιτεκτονικής αξίας. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρή απώλεια για την ιστορική συνέχεια της Αθήνας.Δεν μπορείς όταν χτίζεις μουσεία, να γκρεμίζεις την ζώσα ιστορία της αρχιτκτονικής τέχνης».