Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια, ότι σε όλο το δυτικό κόσμο η μεγάλη μάζα των διανοουμένων είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κεφάλαιο ή από την εξουσία. Οι μηχανισμοί είναι γνωστότατο. Η εύνοια, η συμμετοχή σε " ερευνητικά προγράμματα " που συνδέονται με την παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών με την τυπική ιδιότητα του συμβούλου, του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή ακόμα και του «γκουρού», κατέστησαν την διανόηση «επάγγελμα»...».

Κ
. Τσουκαλάς

« It is now an undeniable fact that throughout the western world the intellectuals are strongly dependent on the capital and the «power». The mechanisms are well known. These are the favouritism, the participation in «research projects» associated with the production, the status of consultant, the technocrat, the expert, or even the «gurus».All these have made the intellectuals a professional cast of people in the service of political, economical and social elites.

C. Tsoukalas

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ»


Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Η σύγχρονη Ελληνική ιστοριογραφία αναφέρεται διαρκώς στο «προδοτικό πραξικόπημα της χούντας» που οδήγησε στην Τουρκική εισβολή, ενώ συστηματικά παραλείπει να αναφερθεί και στον ρόλο των «Προοδευτικών και Δημοκρατικών» δυνάμεων στην υπόθεση της Κύπρου.

Χάριν της ιστορικής αλήθειας, θα «αναδείξουμε» και τον ρόλο των «άλλων» στην Κυπριακή τραγωδία για να φωτισθούν συλλογικά τα ολέθρια λάθη της Ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό. Παραθέτω μερικά παραδείγματα:

1) Όταν τον Οκτώβριο του 1931 ξέσπασε η μεγάλη εξέγερση κατά των Άγγλων στην Κύπρο, ο Ε. Βενιζέλος πάντα πιστός στην Αγγλοφιλία του, ανακάλεσε τον Έλληνα Πρόξενο στην Λευκωσία Αχιλέα. Κύρου, χαρακτήρισε δε την εξέγερση «εσωτερικό πρόβλημα της Αγγλίας» λέγων: «..ουδείς λογικός άνθρωπος πιστεύει πως ταραχές τέτοιου είδους θα ανάγκαζαν την Αγγλική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τους πόθους των Ελλήνων της Κύπρου..».
2) Ο Γ. Παπανδρέου το 1950 τοποθετήθηκε ως εξής: « Η Ελλάς αναπνέει σήμερον με δύο πνεύμονας, τον μεν Αγγλικόν τον δε Αμερικανικόν. Δια αυτό δεν μπορεί λόγω του Κυπριακού να κινδυνεύσει από ασφυξία»!!!.
3) Ο Ν. Πλαστήρας το 1950 αρνήθηκε να παραλάβει τους τόμους με τις υπογραφές του 95.7% του πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων που ζήτησαν την Ένωση με την Ελλάδα στο δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1960.
4) Το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του ΑΚΕΛ το 1955 αποκάλυψε την ταυτότητα του Γρίβα στους Άγγλους γράφοντας: «Το Φλεβάρη του 1955 πιάστηκε από τους Άγγλους το βενζινόπλοιο «Άγιος Γεώργιος», που ο καπετάνιος τους στον πόλεμο ήταν στην υπηρεσία των Βρετανών. Μαζί του πιάστηκαν και ο Σωκράτης Λοιζίδης, παλιός πράκτορας της Intelligence Service και τώρα του FBI. Στην τσάντα του Λοϊζίδη βρέθηκε και κατασχέθηκε το καταστατικό μίας ψευδοπατριωτικής οργάνωσης που αργότερα μετονομάσθηκε σε ΕΟΚΑ. Η οργάνωση αυτή έχει επικεφαλής ένα γνωστό ψευτοπαλληκαρά , αξιωματικό Χίτη, τον Γρίβα, που μετά την Βάρκιζα δολοφονούσε πατριώτες. Πρόκειται για τον ψευτο-Διγενή που οι Άγγλοι τον κυνηγάνε μα δεν τον πιάνουν και φυσικά τα όπλα που μαζεύει προορίζονται ενάντια στο ΑΚΕΛ και τον Κυπριακό λαό».
5) Ο Υπουργός εξωτερικών Γ. Αβέρωφ το 1960 δήλωσε: «..ανά παν βήμα η νεαρά δημοκρατία θα εύρη συμπαραστάτην την Ελλάδα..» χωρίς όμως να αποδείξει αυτή του την συμπαράσταση όταν το 1974 όταν ως υπουργός Εθνικής άμυνας εγκατέλειπε την Κύπρο στο έλεος του Αττίλα 2.

Οι εγκληματικές και τραγικές ενέργειες και παραλείψεις της χούντας στην Κύπρο είναι γνωστές. Δεν είναι όμως γνωστός ο ρόλος των «άλλων», των «προστατών του Κυπριακού λαού», που φαίνεται να είναι πολύ πιο σκοτεινός και ολέθριος, αφού χάνεται στον χρόνο κάπου στην αγγλοκρατία πριν το 1950, σε διαδρόμους μυστικών υπηρεσιών στην Μόσχα και το Λονδίνο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ